Säästä fiksusti energiaa kotona

Säästä fiksusti energiaa kotona

1.) Pyykinpesu
Nykyään pesuaineilla on jo niin hyvä pesuteho, että pärjäät varmuudella ilman esipesua - jos peset pyykkiä kolme kertaa viikossa, säästät helposti jopa 35 kiloa hiilidioksidia ja 15 € vuodessa. Lisäksi:

 • Puoliksi täytetyt pesukoneet kuluttavat saman määrän vettä ja sähköä kuin täydet, joten täytä pesukone aina mahdollisimman hyvin ja valitse mahdollisuuksien mukaan eko-ohjelma - tämä kestää kauemmin, mutta kuluttaa vähemmän vettä ja sähköä ja saavuttaa samat puhdistustulokset kuin muillakin ohjelmilla.
 • Voit myös vähentää energiankulutustasi tehokkaasti valitsemalla oikean pesulämpötilan: Tehokkaan pesuaineen avulla kevyesti ja normaalisti likainen pyykki on tahrattoman puhdasta jopa 30 °C - 40 °C pesulämpötilassa - ja jos peset 40 °C:ssa. 60 °C:n sijaan, voi odottaa 35–40 %:n energiansäästöä!
 • Jos peset myös lakanat ja pyyhkeet 60 °C:ssa 90 °C:n sijaan, voit säästää tässäkin paljon, sillä 60 °C:n pesut kuluttavat puolet vähemmän sähköä kuin 90 °C ja tämä lämpötila riittää mainiosti ja varmistaa hygienian ja puhtauden.
  Joten jos vähennät lämpötilaa hieman, sillä on suuri ero!

Erityinen temppu lopussa: Jos esikäsittelet pinttyneet tahrat rakkaissa tekstiileissäsi tehokkaalla, ekologisella tahranpoistoaineella , pääset eroon liasta yhdellä pesulla, eikä sinun tarvitse pestä uudelleen.

2.) Kuivaa pyykki oikein
Vaikka kuivausrumpu on äärimmäisen käytännöllinen kodin apulainen, se on myös todellinen energiansyöjä!

 • Siksi on erittäin energiaa säästävää kuivata pyykki kuivaustelineellä. Suunnittele viikkosi etukäteen ja ajoita pyykinpesu suunniteltujen toimintojesi mukaan, jotta sinun ei tarvitse kuivattaa pyykkiä spontaanisti, jolloin turvaudut mieluiten kätevään kuivausrumpuun.
 • Jos valitset laajan linkousohjelman, kun peset pyykkiä, pyykkisi kuivuu vielä paremmin ilmassa sen jälkeen. Ilman kuivaajaa voit säästää jopa 385 kiloa CO₂:ta, mutta myös jopa 180 euroa vuodessa.
 • Kaikille, jotka eivät tule toimeen ilman kuivausrumpua, meillä on muutama lisävinkki: Jos mahdollista, valitse lämpöpumppukuivain, kun ostat sen, sillä se kuluttaa jopa 70 % vähemmän sähköä kuin kondenssivesikuivain. Kiinnitä huomiota myös hyötysuhdeluokkaan ja valitse luokka B tai sitä korkeampi. Samoin kuin pesukone, kuivausrumpu tulee käynnistää vain, kun se on täynnä.

Todellinen sisäpiirivinkki, jota monet kuivausrummun käyttäjät eivät tiedä: luonnolliset kuivauspallot voidaan käyttää jopa tuhannella kuivauskerralla, ne pörröttävät pyykkiä kuivauksen aikana, jolloin ilma kiertää paremmin ja lyhentää näin kuivausaikaa jopa 40 % - luonnollinen tapa säästää suuria määriä energiaa!

3.) Astianpesu – ihminen vai kone?
Yleinen väärinkäsitys on, että käsinpesu on energiatehokkaampaa kuin astianpesukone - jos et esihuuhtele astioita vesihanan alla ja täytät astianpesukoneen täyteen, on astianpesukone itse asiassa tehokkaampi!

 • Periaatteessa pätee seuraavaa: Oikeilla astianpesutabelteilla normaalisti likaiset astiat ovat hygieenisesti puhtaita 30 °C - 50 °C:ssa! Koska astianpesukoneet kuluttavat eniten energiaa pesuveden lämmittämiseen, voit säästää jo tällä pienellä vaihdolla.
 • Jos astianpesukoneessasi on eko-ohjelma, muista käyttää sitä - se kestää hieman kauemmin, mutta kannattaa todella.
 • Monet pitävät astianpesukonetta puhtaana paikkana, mutta kalkki-, ruoka- ja rasvajäämät kerääntyvät nopeasti koneeseen, mikä ei ole vain epähygieenistä, vaan myös heikentää astianpesukoneen tehoa. Voit torjua tätä tehokkaasti käyttämällä koneenpuhdistusaineita säännöllisesti.
 • Koneen seulasta voi tulla myös todellinen energiasyöppö! Jos sinne kerääntyy liikaa ruokaa, se voi tukkeutua, jolloin astianpesukone käyttää enemmän energiaa veden pumppaamiseen. Tässäkin voit säästää paljon sähköä säännöllisellä puhdistuksella ja saada koneesi loistamaan jälleen uudessa loistossaan.

4.) Kalkinpoisto
Käytämme päivittäin monia kodinkoneita: kahvinkeitintä aamulla, astianpesukone tekee paljon ikävää työtä puolestamme, ja pesukone ja silitysrauta mahdollistavat täydelliset vaatteet. Me kaikki tiedämme, että näistä kätevistä laitteista pitäisi poistaa kalkki säännöllisesti, mutta rehellisesti - kuka siitä oikeasti pitää kiinni...?
Jos kuitenkin haluat säästää energiaa, tämä yksinkertainen vinkki voi auttaa sinua paljon, sillä tiesitkö, että kalkkiintuneet laitteet kuluttavat enemmän energiaa? Luonnollisilla kalkinpoistoaineilla ärsyttävä kalkkikerros poistetaan hetkessä, etkä tuhlaa turhaa energiaa päivittäisiin kotitöihin.

Lisävinkki energiansäästöön: veden keittäminen (kalkittomassa) vedenkeittimessä on tehokkaampaa kuin sähköliedellä keittäminen!

5.) Ihmisen paras ystävä - jääkaappi
Useimmat jääkaapit on säädetty paljon kylmemmiksi kuin on tarpeen - yleensä 1 tai 2 riittää useimmissa jääkaapeissa pitämään ruoan viileänä. Säilyttämällä ruokasi oikein, esimerkiksi ympäristöystävällisissä mehiläisvahakääreissä, ja valitsemalla oikean lokeron, voit hyödyntää jääkaapisi potentiaalia optimaalisesti:

 • Jääkaapin eri osastojen välillä on jopa 6 asteen lämpötilaero, ja yläosasto on lämpimämpi kylmän ilman vajoaessa.
 • Noin 8 °C:n yläosasto on ihanteellinen juuston, ruoantähteiden ja raakakinkun säilyttämiseen. Keskiosaston lämpötila on noin 5 °C, minkä vuoksi maitotuotteet, kuten jogurtti, rahka ja maito, maistuvat täällä erityisen hyvältä. Alin osasto on kylmin noin 2 °C:ssa, johon kannattaa säilyttää kalaa, lihaa ja muita herkästi pilaantuvia elintarvikkeita. Tuoreusosastoissa, jotka on erotettu muista osastoista lasiruudulla, lämpötila on noin 8 °C, joten ne sopivat ihanteellisesti hedelmille, kuten marjoille ja kirsikoille, sekä vihanneksille, kuten salaatille, sienille ja porkkanalle.
 • Oikean lämpötilan ylläpitämiseksi anna kuuman ruoan jäähtyä ennen jääkaappiin laittamista - sen uudelleen jäähdyttäminen kuluttaa tarpeetonta energiaa ja tiivistyy.
 • Älä myöskään jätä jääkaapin ovea auki liian pitkäksi aikaa, jotta lämpöä ja kosteutta ei pääse sisään - tämä säästää sähköä ja pakastelokero jäätyy hitaammin.
 • Myös mainittu pakastelokero kannattaa sulattaa säännöllisesti, sillä ylimääräinen jää lisää virrankulutusta ja pakastin voi toimia paljon tehokkaammin ilman ylimääräistä jäätä - voit yhdistää tämän myös jääkaapin puhdistukseen , jotta ruokasi ovat täysin hygieenisiä.

Usein vain pienillä muutoksilla on suuri vaikutus - ottamalla energiansäästövinkkimme käyttöön, voit paitsi hieman helpottaa ympäristön kuormittumista, myös vähentää energiakustannuksiasi!