Jokainen tekee (siivous)virheitä - vinkkejä ammattilaisille ja niille, jotka eivät pidä siivoamisesta

Jokainen tekee (siivous)virheitä - vinkkejä ammattilaisille ja niille, jotka eivät pidä siivoamisesta

Oman neljän seinän pitäminen puhtaana ja siistinä ei useinkaan ole niin helppoa. Varsinkin kun on pulaa ajasta, rutiineista ja oikeasta tiedosta. Riippumatta siitä, oletko muuttanut omaan valtakuntaasi ensimmäistä kertaa vai oletko kokenut siivousässä, jopa itseään siivousammattilaisiksi kutsuvat kokevat ahaa-efektin seuraavien vinkkien avulla. Joten: Lue ja opi!

Vinkki 1: Oikea järjestys
Ensin karkea lika imurilla pois ja sitten tarkempi siivous? Niin loogiselta kuin se kuulostaakin, se on väärin! Aloita aina pyyhkimällä pinnat ja pöydät, sillä näin putoavat pölynmurut ja -nukka saadaan imuroitua jälkikäteen.
Hyvä muistisääntö tässä: Puhdista ylhäältä alas!

Vinkki 2: S niinkuin SIISTI
Ensi silmäyksellä tämä temppu saattaa kuulostaa hieman huvittavalta, mutta oikean pyyhintätekniikan käyttäminen säästää paljon vaivaa ja aikaa. Koska tunnetulla "vasemmalta oikealle" -liikkeellä likahiukkaset jakautuvat pikemminkin kuin poistuvat. Kaareva S-muoto on tässä tehokkaampi - säästät itsesi toistuvasta pyyhkimisestä ja samalla aktivoit aivosolujasi! :-)

Vinkki 3: Bakteereilla ei ole lomaa!
Melkein kaikki tietävät tilanteen: Illallisen jälkeen peset nopeasti astiat, pyyhit pöydän ja siivoat hellan ennen kuin lähdet ansaitusti rentoutumaan television eteen. Mukavuuden vuoksi kaikkeen käytetään vain yhtä sientä, joka sitten päätyy pesualtaaseen ja pysyy siellä yön yli...
Mutta huomio: järjestys on tärkeää! Kuten eri pinnoille ja esineille on olemassa erilaisia puhdistusaineita, kannattaa hankkia myös järjestelmä sienille ja liinoille. Käytä jokaiseen huoneeseen erillistä liinaa ja estä bakteerien ja pöpöjen leviäminen koko huoneistoon!
Tärkeä! Jäljelle jäävän ruoan ja kosteuden yhdistelmä muodostaa erityisen ravitsevan alustan bakteereille, jotka eivät ainoastaan levitä inhottavaa hajua, vaan osoittautuvat pahimmassa tapauksessa jopa taudinaiheuttajiksi. Pese siivousvälineet säännöllisesti (vähintään kerran viikossa) vähintään 60 °C :ssa pesukoneessa tai astianpesukoneessa, jotta taudeille ei jää mahdollisuutta!

Vinkki 4: Hyi - mikä täällä haisee?
Kaikki mikä kiiltää ei ole todella puhdasta! Sillä vaikka pyykki tai astiat näyttävät tahrattomalta, niihin kerääntyy mielellään pahanhajuisia bakteereita. Muista siis: Jopa oletettavasti puhtaat kodinkoneet, kuten pesukoneet ja astianpesukoneet, tulee puhdistaa säännöllisesti! Ehkä muistat viimeisimmän blogikirjoituksemme "Sitruunahappo - kodin monitoimituote" ? Sieltä saat selville kuinka saada kodinkoneet taas todella puhtaiksi helposti, nopeasti ja edullisesti.
Laitteista puheen ollen : pölynimuri on silloin tällöin enemmän kuin pölynkerääjä. Suosittu siivousapulainen helpottaa elämäämme paljon, mutta paljon likaa kerääntyy myös laitteen päälle ja sisään. Sen sijaan, että pyörität ja levität vanhaa pölyä ympäri asuntoa, puhdista vain kotelo ja suodatin mikrokuituliinalla !

Vinkki 5: Suuret ja pienet lusikat
Lapsena opittu ja lapsille jo varhaisessa iässä opetettu asia: aterimet laitetaan astianpesukoneen koriin ylöspäin osoittaen - myytti, joka on peritty sukupolvien ajan eikä ole täysin totta. Tämä ohje on varsin looginen, jotta haarukoiden piikit eivät jää kiinni tai taivu. Veitset ja lusikat kannattaa kuitenkin sijoittaa toisinpäin, jotta vältytään tutulta lusikka-asennolta eli makaamasta toistensa sisällä. Näin jätteitä ei jää jäljelle ja astiat loistavat uudessa loistossaan joka päivä!

Vinkki 6: Kerro, kerro kuvastin...
Peilien ja ikkunoiden puhdistaminen ei myöskään välttämättä kuulu siivoussuunnitelman suosituimpiin tehtäviin, sillä vaikka jotkut puhdistusainevalmistajat takaavatkin ”raidattoman lopputuloksen”, lasiin jää aina muutamia raitoja ja puhdistuksesta tulee toivoton tehtävä... Mutta mistä tämä oikeastaan johtuu?
Tässä voidaan syyttää säätä, sillä auringon paistaessa lasit lämpenevät ja vedestä ja puhdistusaineesta kosteus haihtuu nopeammin kuin pystyt pyyhkiä kuivaksi. Paras aika ikkunoiden puhdistamiseen on siis myöhään iltapäivällä tai illalla ja kun lämpötila on alle 20°C.

Vinkki 7: wc/vessa/huussi/veski…
… ihanimmatkin nimet tekevät WC:stä joillekin pelätyimmän alueen sen puhdistamisessa. (Se, että joissakin ovenkahvoissa, jääkaapeissa tai PC-näppäimistöissä on usein paljon enemmän bakteereja, mainitaan tässä vain ohimennen...) *
Takaisin wc-puhdistukseen ja seuraaviin hyödyllisiin vinkkeihin:
- Älä laita wc-harjaa telineeseen heti puhdistuksen jälkeen, vaan anna sen kuivua hetken. Tällä tavalla bakteerit eivät voi lisääntyä ja epämiellyttävä haju vältetään. Mutta tärkeää : vaihda harja säännöllisesti!
- Sulje wc:n kansi huuhtelun ajaksi! Vesivirtauksen ansiosta bakteeripisarat voivat joutua ilmaan huomaamatta ja asettua hygieniatarvikkeisiin, kuten hammasharjoihin, hiuskampoihin jne. Hui!

* Keskimäärin 3 000 bakteeria neliösenttimetrillä, wc-istuin sijoittuu jääkaappien (n. 11 000), ovenkahvojen ja valokytkimien (n. 7 000), leikkuulautojen (n. 6 000) sekä matkapuhelimien ja PC-näppäimistöjen (n. . 4 000) taakse.

Vinkki 8: Koira ja isäntä
Ihmisen paras ja samalla karvaisin ystävä jättää myös jälkensä lattialle ja sohvalle. Jotta oheut karvat eivät leviä kaikkialle, kannattaa ensin lakaista harjalla ja sitten käyttää tyynypäätä imurointiin - myös lattiaan. Näin pääset jopa kulmien ja sohvan vinoihin paikkoihin.

Biolindo-vinkki: Lue puhdistusohjeet!
Olipa kyseessä uusi kirjahylly, lempipehmotuoli tai äskettäin ostetut laitteet – onnistuneen kokoamisen tai asennuksen jälkeen mukana toimitetut käyttöohjeet yleensä hävitetään välittömästi. Mutta odota! Ennen kuin ohjeet päätyvät paperijätteeseen, ota niistä kuva tai kirjoita puhdistusvinkit ylös ! Näin säästyt kokeellisilta ja aikaa vieviltä siivousseikkailuilta ja nautit tehokkaasta siisteydestä ja lompakon joustavuudesta.

Näethän, siivoaminen on myös omaa tiedettä - ota neuvoistamme vaarin ja kuka tietää, ehkäpä heilutat luuttua jatkossa hieman iloisempana ja motivoituneempana!