Lajittele roskat oikein

Lajittele roskat oikein

Roskien lajittelu ei itseasiassa ole vaikeaa - ja silti aiheesta riittää kysymyksiä.

Miksi jätteitä ylipäätänsä lajitellaan?

Vastaus on melko yksinkertainen. Jos lajittelemme roskat, se hyödyttää ympäristöä ja näin ollen myös meitä ihmisiä. Kierrätyksellä on paljon potentiaalia, mutta vain jätteiden asianmukainen lajittelu voi toimia ja suojella ympäristöä. Oikein lajitellut roskat auttavat varmistamaan, että lajittelulaitokset toimivat ihanteellisesti ja mahdollisimman monta sekundääristä raaka-ainetta saadaan talteen. Tämä kuluttaa vähemmän energiaa kuin mitä se tuottaa, suojelee vesivaroja ja maaperää, ja päästää ilmaan vähemmän hiilidioksidia.

Mitkä roskat kuuluvat muoveihin?

Muovijätteisiin kuuluvat esimerkiksi muovipullot, joista ei saa panttia sekä juomapakkaukset (tetrapakkaukset) sekä kaikenlaiset muoviset säiliöt esimerkiksi kotitalouksien puhdistusaineista, ruoasta, henkilökohtaisista hygieniatuotteista sekä polystyreenistä. Muovijätteisiin eivät kuitenkaan kuulu muoviset astiat, vanhat hammasharjat, sytyttimet, CD-levyt, DVD-levyt, muovilelut, eristysmateriaalit talojen rakentamiseen ...

Miksi lasit tulee erotella?

Kaikki pantittomat lasipullot ja purkit tulee erotella, ja syy on yksinkertainen: se on lasin väri. Yksi vihreä lasipullo värittömän lasin joukossa saattaa värjätä jopa 500 kg väritöntä lasia. Tätä määrää ei voida enää käyttää. Värittömän lasipullon joutuminen vihreän lasin joukkoon ei kuitenkaan ole niin paha asia.

Keramiikka, posliini, peilit, lamput, lasitavarat ja lääkepullot eivät kuulu kierrätyslasiin. Lääkepullot voit palauttaa apteekkiin, lääkkeet nimittäin lukeutuvat huumaavien aineisiin (ongelmajäte) ja lasipakkauksissa saattaa olla vielä jäämiä lääkkeistä.

Paperi

Paperiin kuuluvat kaikenlaiset paperilajit, kuten sanomalehdet, aikakauslehdet, kirjat ja kaikenlaisiset pahvilaatikot. On tärkeää, että kartongit ovat aina litistettyjä tai taitettuja. Tämä säästää tilaa. Jätepapereihin ei kuuluu paperiset nenäliinat, käytetyt lautasliinat tai valokuvat.

Metalli tulee omaan astiaansa

Metalliastiaan kuuluvat vain metallipakkaukset (rauta, alumiini), kaikenlaiset tölkit, alumiinifolio, jogurttipurkin kannet jne. On tärkeää, että tölkit pestään aina. Jos sinulla on esimerkiksi vanhoja maalipurkkeja, joissa on maalijäämiä, ne eivät kuulu metalliroskiin, vaan ongelmajätteisiin. Alueellisesti on eroja, tuleeko pienet metalliesineet, kuten naulat, rautalanka tai ruukut metalliroskiin. Kunta tiedottaa tästä.

Metallien, erityisesti alumiinin kierrätys säästää vuosittain valtavia määriä raaka-aineita ja energiaa. Niiden kierrätys todella kannattaa.

Mikä kuuluu biojätteeseen ja mikä ei

Biojätteen keräysastian tulisi sisältää kaikki jätteet, jotka voidaan kompostoida. Tähän kuuluvat hedelmä- ja vihannesjätteet, vanha leipä, munankuoret, kahvi, teepussit, hiukset, puun tuhka, kukat, leikattu ruoho, oksat, lehdet tai sahanpuru (maalaamaton puu).

Älä koskaan heitä vaippoja, hygieniatuotteita, päällystettyä paperia tai kissanhiekkaa biojätteeseen. Eläinperäiset tuotteet, kuten luut, liha tai maito, eivät kuulu biojätteisiin. Myöskään ruokaöljyä ei saa kaataa bioastiaan.

Kaikki muu ei ole sekajätettä

Sekajätteeseen tulisi laittaa vain ne jätteet, jotka eivät ole kierrätettäviä, mutta turvallisia. Näihin kuuluvat hygieniatuotteet, valokuvat, lamput, imurin pölypussit, sukkahousut, voimakkaasti likaiset pakkaukset tai kissanhiekka.

Vaarallisia aineita ei saa koskaan hävittää sekajätteen mukana; ne ovat ongelmajätettä. Näitä ovat: paristot, lääkkeet, energiansäästö- ja LED-lamput, öljyt, kemikaalit ja muut myrkylliset aineet. Nämä on toimitettava ongelmajätteen keräyspisteisiin. Virheellisesti hävitetyt vaaralliset jätteet aiheuttavat kuormittavat ympäristöä voimakkaasti ja voivat olla vaarallisia myös meille ihmisille.