Mitä puhdistusaineita todella tarvitset?

Mitä puhdistusaineita todella tarvitset?

Kun siivouskomero on niin täynnä, että sekaan ei enää mahdu kannattaa keskittyä olennaiseen. Et nimittäin tarvitse useita eri pulloja ja puteleita pitääksesi kotisi puhtaana. Tarvitset ainoastaan muutaman hyvän perustuotteen joiden avulla voit siivota kaikki kotisi pinnat. Näitä tuotteita ovat: 

  • Astianpesuaine - tavallinen astianpesuaine on tarkoitettu tietenkin astioille, mutta sillä voi myös puhdistaa rasvaisia tahroja. Näin ollen se sopiikin erinomaisesti esimerkiksi keittiön pintojen puhdistukseen. Huomaa kuitenkin, että astianpesuaineella puhdistetut pinnat kannattaa aina pyyhkiä kertaalleen, näin vältytään ikäviltä raidoilta pinnoilla.
  • Hankausaineet - sopii erinomaisesti todella likaisille pinnoille tai pohjaan palaneille kattiloille.
  • Yleispuhdistusaine - Tämä, kuten nimestä voi päätellä, sopii lähes kaikkialle. Tämä pesuaine sopii kaikille niille pinnoille joita ei voi puhdistaa astianpesuaineella tai hankausaineella. Yeispuhdistusaineella voi pestä erinomaisesti myös WC:n ja kylpyhuoneen sekä lattiapinnat. Puun kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen. 

Näiden kolmen pesuaineen lisäksi siivouskomerosta kannattaa löytyä seuraavat aineet: 

  • Hapan puhdistusaine - Olipa se sitten etikkaa tai sitruunaa, mikään muu ei puhdista kalkkia niin hyvin kuin hapan puhdistusaine. Hapan pesuaine sopii erinomaisesti WC:n ja pesuhuoneen puhdistukseen joissa saattaa olla virtsa- tai kalkkisaostumia. Anna pesuaineen vaikuttaa mieluummin hieman kauemmin ennen kuin rupeat oikein voimakkaasti hankaamaan. Näin rumia naarmuja ei pääse syntymään. 
  • Uuninpuhdistusaine - Jos uuniin pääsee tippumaan jotain sitä ei yleensä puhdisteta heti pois. Näin ollen ruoka palaa uunin pohjalle ja sitä on erittäin hankala poistaa. Jos käytät uunia usein kannattaa sille hankkia myös oma puhdistusaine. 

Mitä tulisi välttää

Peruspuhdistusaineiden lisäksi on luonnollisesti olemassa lukuisia muita puhdistusaineita. Osa näistä puhdistusaineista saattaa myös sisältää myrkyllisiä ainesosia, jotka saattavat vaikuttaa ikävästi ympäristöön tai terveyteen. Tällaisia pesuaineita ei luonnollisesti myydä Biolindossa. Ongelmallisia ovat puhdistusaineet, jotka sisältävät:  

  • epäorgaanisia happoja
  • klooria
  • parafiineja
  • fosfonaatteja
  • polykarboksylaatteja

Purkin kyljestä kannattaa ensin etsiä sinistä enkeli logoa (Blue Angel) tai EU:n ympäristömerkkiä. Nämä merkit takaavat, että pesuaineen ainesosat eivät ole haitallisia ympäristölle. 

Desinfiointiaineet

Myös desinfiointiaineita tulisi välttää, ellei nyt lääkäri sitten ole pyytänyt niitä käyttämään. Desinfiointiaineiden ennaltaehkäisevässä käytössä ei yksinkertaisesti ole mitään järkeä sillä samalla myös allergiariski kasvaa mitä enemmän niitä käytetään. 

Miedot puhdistusaineet ja oikea puhdistusliina

Luonnollisesti puhtaassa kodissa on mukava olla. Tähän emme kuitenkaan tarvitse vahvoja puhdistusaineita. Täydellinen puhtaus voidaan myös saavuttaa miedoilla puhdistusaineilla ja säännöllisellä puhdistuksella. 

Tärkeämpää kuin puhdistusaineet ovat hyvät puhdistusvälineet. Mikrokuituliinat sopivat siivoukseen erinomaisesti, sillä niiden karkea koostumus parantaa mekaanista puhdistustehoa, lisäksi ne imevät paljon likaa ja pitävät ne sisällään.