Pyykinpesuaineiden oikea annostelu

Pyykinpesuaineiden oikea annostelu

Pyykit haisevat kaapissa kummalliselta? Vaatteet on juuri pesty ja kaiken pitäisi tuoksua hyvältä! Mitä oikein tapahtui?
Tähän voi olla erilaisia syitä: Liian paljon pyykkiä rummussa tai pesuaineen virheellinen annostelu - koska sekä liika että liian vähän voi aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja.

Pesuaineen yliannostus

Jokaisen, joka ajattelee, että ylimääräinen pesuaine johtaa erityisen puhtaaseen pyykkiin, joutuu petttymään. Valitettavasti näin ei ole. Pesuaineen yliannostusta ei aina huomaa heti, vaikka näet sen joskus selvästi liiallisesta vaahdon muodostumisesta pesuprosessin aikana. Usein vasta sen jälkeen sen voi haistaa.

Jos pesuaine yliannostetaan, pyykissä ei ole riittävästi likaa tai rasvahiukkasia, jotka voivat sitoutua moniin tensideihin - aktiiviseen pesuaineeseen. Nämä monet sitoutumattomat tensidit jäävät pesulipeään ja laskeutuvat pyykkiin, koska niitä ei voida huuhdella kokonaan. Kuivumisen jälkeen näiden orgaanisten tensidien molekyylien hajoaminen kestää jonkin aikaa. Tämä hajoamisprosessi synnyttää epämiellyttävän, pilaantuneen hajun - vaikka pyykki onkin jo kaapissa pestynä ja ehkä jopa silitettynä.

Liian vähän pesuainetta

Vaikka voisikin ajatella, että vähemmän on enemmän, sekin on väärin. Aliannostus voi myös aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja pyykissä ja vaatekaapissa, koska pyykki ei ole kunnolla puhdasta. Jos käytetään liian vähän pesuainetta, ei ole tarpeeksi tensidejä, jotka voivat sitoutua likaan tai rasvaan ja irrottaa ne: pesuaineliuos on liian heikko. Tämän seurauksena lika jää pesuveteen ja laskeutuu tekstiileihin huuhtelun aikana. Hajoamisprosessin aikana muodostuu kuivan pyykin pintaan epämiellyttävä haju.

Annostelu ei ole rakettitiedettä

Pesuaineen oikea annostelu ei ole rakettitiedettä, jos noudatat muutamia sääntöjä. Jokainen valmistaja tarjoaa pesuainepakkauksessaan annosteluohjeet, joissa otetaan yleensä huomioon pyykin määrä, veden kovuus ja likaisuusaste. Tästä kannattaa pitää kiinni. Tässä yhteydessä on erityisen hyödyllistä tietää, mikä on alueen veden kovuusaste - tämä on välttämätöntä oikean annoksen saamiseksi. On myös tärkeää, että pesukone ei täyty liikaa, koska silloin pesuaineliuokset eivät pääse kiertämään kunnolla eivätkä pyykit puhdistu huuhtelun aikana. Lisäksi liian paljon pyykkiä voi johtaa aliannostukseen.

Nyrkkisääntö: vähemmän on parempi - vähemmän pyykkiä! Mitä vähemmän pyykkiä on rummussa, sitä vähemmän pesuainetta on käytettävä. Tämä helpottaa myös annostelua.

Varmistaaksesi, että pyykki huuhtoutuu kunnolla ja tulee siten puhtaaksi, voit myös valita pesuohjelmasta ylimääräisen huuhtelujakson - tämä on mahdollista lähes kaikissa pesukoneissa. Toinen vaihtoehto on pyykin huuhteluaine. Huuhteluaine on hieman hapanta, ja se auttaa huuhtelemaan pesuainejäämät ja neutraloimaan pyykit. Samalla värit virkistyvät.