Pyykinpesusta kuultuja tarinoita - ovatko ne totta?

Pyykinpesusta kuultuja tarinoita - ovatko ne totta?

Pyykinpesuvinkkejä ja -kikkoja on paljon. Mutta onko niissä mitään perää? Auttaako hiuslakka todella tahroihin? Vastaukset tähän ja muihin kysymyksiin löydät tästä.

Suojaavatko lian- ja värinkerääjät värjäymiltä?

Tästä ollaan montaa eri mieltä. Muutamat testit ovat osoittaneet, etteivät ne oikeastaan toimi, ja toiset päätyvät päinvastaiseen tulokseen. Parasta on kokeilla itse, mieluiten vanhempiin vaatteisiin, että mahdolliset värjäymät eivät haittaa niin paljon jos värinkerääjä ei toimi. Jos kerääjä taas toimii, voit sitten pestä siniset housut ja punavalkoisen t-paidan samalla kertaa.

Pitääkö kirjo- ja vaaleat pyykin tosiaan vielä pestä erikseen?

Ei ole pakko, mutta hyvä olisi. Muutoin voi olla, että valkoiset vaatteet eivät värinkerääjistä huolimatta enää hohda kuin aiemmin. Uudet, värikkäät vaatteet voidaan pestä ensimmäisellä kerralla yksin erillään muista, mieluiten nurinpäin, sillä ne värjäävät usein. Lisäksi näin saat pestyä kemikaalit pois eivätkä ne keräydy muihin samalla kertaa pestyihin vaatteisiin.

Eikö pesujauhe sovi kirjopyykille?

Pesujauhe sisältää usein valkaisuainetta ja on siksi täydellinen valkopyykille, muttei niinkään kirjopyykille. Nestemäiset pesuaineet eivät tarvitse valkaisijoita, ja ne sopivat siksi paremmin mustille vaatteille ja kirjopyykille. Kirjopyykille ei tulisikaan koskaan käyttää samaa pesuainetta kuin valkoisille ja toisinpäin.

Alkaako pesukone haista, jos pesee vain alhaisilla lämpötiloilla?

Koneelle on parasta, kun peset vaihtelevasti eri lämpötiloilla. Nykyään on myös hygieniaohjelmia, jotka puhdistavat myös koneen rummun. Jos käynnistät sellaisen ohjelman säännöllisesti, mikro-organismit eivät pääse lisääntymään koneessa, ja hajua ei synny.

Säästääkö housujen kääntäminen nurinpäin tosiaan niiden väriä?

Kyllä, värit ovat suojassa, kun housut kääntää nurin. Housut hankautuvat rummussa toisiin vaatteisiin ja rummun sisäosaan ja näin väriä häviää.

Tuleeko lakanoista ja alusvaatteista todella vain 90 asteessa hygieenisen puhtaita?

Tämä ei pidä paikkaansa. Hygienisen puhtaisiin pyykkeihin riittää 60 astetta. Kerran kuussa voidaan kuitenkin käyttää 90 asteen ohjelmaa. Jos pesee kauemmin pelkästään alhaisilla lämpötiloilla, kertymät lisääntyvät ja kone saattaa alkaa haista.

Auttaako hiuslakka tahroihin?

Tämä on harhaluulo. Hiuslakka ei auta tahroihin, vaan aiheuttaa pikemminkin lisää. Ennen hiuslakka auttoi todella, sillä tuotteet sisälsivät alkoholia. Nykyään ei ole enää niin, ja hiuslakkaa ei voida käyttää tahranpoistoon.

Eikö huuhteluaine sovi pyyhkeille?

Oikeastaan ei. Froteepyyhkeet ja huuhteluaine eivät siedä toisiaan hyvin. Huuhteluaine tarttuu kuituihin kuin kalvo, ja pyyhkeet menettävät imukykynsä ja ovat taipuvaisia nukkaantumaan.

Saako pesukoneen rummun sulloa aivan täyteen?

Älä koskaan täytä pesukonetta viimeiseen asti. Parasta on, jos nyrkkisi mahtuu vielä pyykkien ja rummun seinän väliin. Etenkin hieno- ja villapyykin tapauksessa olisi tärkeää noudattaa tätä, sillä muuten kankaat hankautuvat liikaa toisiinsa ja vanhenevat nopeammin. Lisäksi vaatteet rypistyvät vähemmän, jos niillä on tilaa pyöriä. Tämä säästää silityksessä.

Meneekö pesukone todella rikki ilman kalkinpoistajaa, jos vesi on kovaa?

Nykyään lähes kaikki pesuaineet sisältävät aineita, jotka pehmentävät vettä. Voit siis hyvin jättää kalkinpoistajan usein pois. Jos käytät kalkinpoistajaa, annostele se saman tien pesuaineen joukkoon. Pehmeä vesi ei vaadi niin paljon pesuainetta.