Sohva ja sohvatyynyt - miten saan ne kunnolla puhtaiksi?

Sohva ja sohvatyynyt - miten saan ne kunnolla puhtaiksi?

Tavoitteena helppo, nopea ja tehokas puhdistus ja raikastus! Kun sohva, nojatuolit ja tyynyt puhdistetaan säännöllisesti, niin pöly ja pölypunkit saavat kyytiä eikä niitä synny niin helposti tekstiileihin, ja myös allergiat vähenevät.

Me kaikki vietämme runsaasti aikaa sohvalla, enemmän kuin osaamme kuvitellakaan. Usein sohvan näkee heti ensimmäisenä, kun astuu ovesta sisään. Sohvalla löhötään, katsotaan televisiota, luetaan, juodaan kahvia ystävien kanssa, sille käperrytään ja sillä herkutellaan. Säännöllisesti puhdistettu ja hoidettu sohva tuo kotiin siistin ilmeen. Tämä koskee myös koriste- ja sohvatyynyjä. Varsinkin jos kotona on lapsia, säännöllinen puhdistus olisi erittäin tärkeää, myös allergioiden välttämiseksi.

Vaikka sohvasi olisikin likaa hylkivä, sekin täytyy puhdistaa ennemmin tai myöhemmin. Valitettavasti vain harvoilla sohvilla on nykyisin irrotettavat päälliset, jotka voisi vain laittaa pesukoneeseen. Tässä on muutamia vinkkejä, miten saat sohvasi taas puhtaaksi:

  • Kunnollinen imurointi on kaiken a ja o. Älä unoha nurkkia ja välejä, ja poista hiukset, muruset ja muu lika, joka on tarttunut tekstiilikuituihin.
  • Sekoita pesuliuos sohvan puhdistusta varten. Ota ämpäriin n. 2 litraa lämmintä vettä ja purista siihen kokonaisen sitruunan mehu. Lisää vielä kaksi ruokalusikallista leivinjauhetta ja kasta mikrokuituliina liuokseen. Testaa sohvan päällisen kestävyys huomaamattomalla kohdalla (esim. takaosassa) nähdäksesi päästääkö kangas väriä. Sitten voit pyyhkiä sohvan. Leivinjauhe poistaa tahrat ja sitruuna toimii desinfiointiaineena ja karkottaa pölypunkit. Lopuksi on suositeltavaa pyyhkiä sohva vielä puhtaalla liinalla, joka on kostutettu teepuu- tai eukalyptusöljyyn. Se auttaa pääsemään varmasti eroon pienistä ja inhottavista pölypunkeista.

Nämä helpot vinkit pätevät kaikille kangas- tai mikrokuitupäällysteisille sohville. Nahkasohvat tulisi puhdistaa seuraavalla tavalla:

  • Imuroi sohja ja pyyhi se lopuksi kostealla pyyhkeellä.
  • Sekoita etikkaa ja vettä (puolikas lasillinen vesilitraa kohti) ja kostuta siihen pyyhe. Pyyhi koko sohva. Käytä sitten taas puhdasta, teepuu- tai eukalyptusöljyyn kostutettua pyyhettä poistaaksesi pölypunkit.

Entä mitä tyynyille tehdään?

Tyynyt ovat itse asiassa melko monimutkaisia puhdistettavia (paitsi synteettisistä materiaaleista valmistetut tyynyt, jotka voidaan pestä koneessa). Kuitenkin muutamalla yksinkertaisella ja tehokkaalla tavalla saat tyynytkin puhtaiksi. Tärkeintä on lukea tyynyjen etiketit ja noudattaa hoito-ohjeita. Sitten on pystyttävä erottamaan eri materiaalit toisistaan (höyhenet, lateksi, synteettiset tekstiilit, esim. keittiötuolien päällysissä).

  • Höyhentyynyt: KNämä ovat vaikeimpia puhdistettavia. Höyhentyynyt on parasta upottaa kylmää vettä täynnä olevaan altaaseen, jonne on laitettu puolikas lasillinen sitruunamehua ja kourallinen karkeaa suolaa. Anna tyynyt liota vedessä yön yli. Huuhtele ja anna kuivua ilmassa (kesällä tämä on helpointa). Lyö tyynyä muutaman kerran kuivumisen aikana, jotta höyhenet tulevat taas ilmaviksi ja jakautuvat hyvin tyynyn sisällä.
  • Lateksityynyt: VÄlä missään nimessä käytä suolaa tähän materiaaliin, sillä se voi pilata tyynyn. Liota tyynyä yön yli kylmässä vedessä, johon on lisätty puolikas kupillinen etikkaa. Kuivata tyyny ulkoilmassa.
  • Synteettiset tyynyt: Nämä tyynyt ovat helpoimpia puhdistaa. Ne voidaan vain laittaa pesukoneeseen. Pese ne kylmällä vedellä, muuten tyynyt voivat kutistua. Laita koneeseen tyynyjen sekaan ¼ kupillista kirkasta etikkaa. Näin tyynysi puhdistuvat ja desinfioituvat ja ovat kuin uudet.