Kuinka siivoan keittiöni oikein?

tiistaina, 06. kesäkuuta 2017

Kuinka siivoan keittiöni oikein?

Keittiö on jokaisen arkipäivän keskipisteenä. Sen vuoksi se on myös usein sotkuinen. Tässä muutama vinkki, kuinka keittiön saa nopeasti esittelykuntoon ja kuinka sen saa pidettyä siistinä. 

Keittiö on melkeinpä jokaisessa talossa se kodin sydän. Siellä tehdään ruokaa ja vietetään aikaa yhdessä. Ei ihme, että se on myös nopeasti sotkuinen ja joskus jopa likainen. Pelkästään jo ruuanlaitto aiheuttaa rasvaroiskeita, murusia ja muita tahroja. Keittiö tulisikin siivota säännöllisesti, muutoin edessä saattaa olla suursiivous.

Ekologiset puhdistusaineet

Ekologiset puhdistusaineet sopivat erinomaisesti keittiöön. Ne puhdistavat tehokkaasti ja ovat kuitenkin miedompia kuin ns. tavalliset puhdistusaineet. Voimakkaat puhdistusaineet eivät ole hyväksi terveydelle eikä erityisesti ympäristölle. Vaikka keittiössä saattaisikin joskus olla likaista, sen puhdistukseen ei kuitenkaan tarvita desifiointiaineita. Riittävän lämmin vesi sekä ekologiset puhdistusaineet riittävät hyvin! 

Kuinka usein keittiö pitäisi siivota?

Tähän kysymkseen on hankala vastata. Keittiö olisi tietenkin hyvä siivota aina sen jälkeen, kun siellä on valmistettu ruokaa. 

Keittiön siivoaminen pelkästään jo hygieniasyistä on erittäin tärkeää. Likaiseen keittiöön pesiytyy helposti bakteereita ja joskus jopa hometta. 

Kaikki keittiön tasot olisi hyvä puhdistaa aina silloin, kun siellä on käsitelty raakaa lihaa, kalaa tai kananmunia. Tasot ja työskentelyvälineet tulisi pestä niin kuumalla vedellä kuin mahdollista. Näin voidaan välttää salmonellariski.

Mitkä paikat tulisi puhdistaa usein:

Päivittäin / heti

  • Puhdista työtasot jokaisen käyttökerran jälkeen 
  • Ruokatahrat yms. tulisi puhdistaa heti, muuten ne kuivuvat 
  • Puhdista keittotaso jokaisen käyttökerran jälkeen 
  • Lakaise lattia tarvittaessa 
  • Astiat on pestävä säännöllisesti, muuten lika ja rasva pinttyvät astioihin kiinni 
  • Tasot ja astiat yms. olisi hyvä kuivata aina puhdistuksen jälkeen, näin bakteerit ja homeitiöt eivät pääse asettumaan niihin

Viikoittain

  • Pyyhi kerran viikossa hyllyt ja tasot
  • Lattia tulisi pyyhkiä kerran viikossa kostealla mopilla 
  • Myös hanat ja lavuaarit keräävät paljon bakteereita. Puhdista ne huolellisesti kerran viikossa 
  • Vaihda ja pese puhdistusliinat ja pesusienet säännöllisesti, etenkin silloin kun ne ovat kosketuksissa raa'an lihan, kalan tai kananmunien kanssa. Pesu pitäisi tehdä vähintään 60 asteessa, näin ne ovat jälleen hygienisiä.

Kuukausittain

  • Liesituuletin tulisi puhdistaa kerran kuukaudessa, tarkasta myös suodattimet ja vaihda ne tarvittaessa 
  • Puhdista kaappien yläosat ja pyyhi pölyt
  • Puhdista jääkaappi kerran kuukaudessa. Heitä vanhentuneet ruuat pois ja pyyhi jääkaapin pinnat. Jääkaappi on keittiön suurin bakteerien kerääjä
  • Ethän unohda myöskään puhdistaa astianpesukonetta. Bakteerit muuten kuolevat yli 50 asteessa. Säännöllinen puhdistus tekee astianpesukoneesta pitkäikäisen 

Puhdas keittiö parantaa viihtyvyyttä. Siksi keittiön siisteydestä ei pitäisi tinkiä!